Bent u graag op de weg, heeft u een liefde voor auto’s en bent u helemaal in uw element met uw handen aan het stuur? Dan is een baan als ZZP taxichauffeur wellicht iets voor u. Om een zelfstandige taxichauffeur te worden doorloopt u de volgende 5 stappen.

  1. Haal uw Rijbewijs-B. Om deel te mogen nemen aan de chauffeursopleiding heeft u uiteraard een geldig rijbewijs nodig.
  2. Haal uw chauffeursdiploma. Met een rijbewijs B kunt u deelnemen aan de chauffeursopleiding. Hierbij krijgt u een theorie en praktijkexamen.
  3. Vraag uw chauffeurskaart aan. Een chauffeurskaart is een identificatiemiddel waarmee uw ritten geregistreerd worden. Uw rij- en rusttijden kunnen hiermee gemeten worden. Er bestaan twee chauffeurskaarten, namelijk de beperkte en de volledige. Met de beperkte chauffeurskaart kunt u alleen ritten rijden waarbij niet tijdens de rit betaald wordt. Een voorbeeld hiervan zijn schoolbussen. Om een volledige chauffeurskaart aan te mogen vragen moet u naast een geldig rijbewijs en een chauffeursdiploma ook in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag en een geneeskundige verklaring.
  4. Vraag een Europese Goedkeuring (EG) aan. De auto moet een boordcomputer hebben die ritten registreert en de taximeter moet jaarlijks gekeurd worden door het Nederlands Meetinstituut. Daarnaast moet u auto een blauw RDW kenteken hebben.
  5. Sluit u aan bij een Toegelaten Taxi Organisatie (TTO). Voornamelijk in grotere steden, waar taxibedrijven als Rotterdamtaxicentrale.nl actief zijn, moet u aangesloten zijn bij TTO om gebruik te mogen maken van bepaalde taxistandplaatsen.

Als u de vijf stappen doorlopen heeft en aan de slag gaat als zelfstandige taxichauffeur is het van groot belang dat u zich aan de arbeids- en rusttijden houdt voor de veiligheid van uw passagiers en uzelf. Wij wensen u veel succes met uw toekomstige baan als taxichauffeur!