Je hoopt van niet, maar een ongeluk krijgen tijdens je rijles is een mogelijkheid, al is de kans gering omdat je een rijinstructeur naast je hebt zitten. Er zijn verschillende juridische opties, deze nemen we hieronder even met je door. Het is altijd goed om te checken of je een goede autoverzekering hebt.

Wie is verantwoordelijk?

Sinds 1990 is het wettelijk bepaald dat de instructeur de juridische bestuurder van een lesauto is. Over de verantwoordelijkheid voor de schade bij een eventueel ongeluk hoef je je geen zorgen te maken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op deze regel. Want het kan zo zijn dat je al wel een rijbewijs hebt, maar nog een extra cursus doet om te slippen of om een bepaalde skill beter te trainen. In dit laatste geval kan het handig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Een voorbeeld van zo’n verzekering is SVO-verzekering. Deze is bijvoorbeeld belangrijk als je lessen voor je motorrijbewijs volgt. Je bent dan zelf de juridische bestuurder. Ga voorafgaand aan het lessen in een auto of op een motor, na of een SVO-verzekering voor de bestuurder afgesloten is.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er voor elke regel een aantal uitzonderingen:

  • Wanneer de leerling onder invloed was van drugs of alcohol toen het ongeluk plaats vond
  • Bij een misdraging door de leerling waarbij instructies en ingrijpen van de rijinstructeur het ongeluk niet konden voorkomen
  • Wanneer de leerling een rijontzegging heeft

Letselschade

Als je tijdens het rijlessen een ongeluk veroorzaakt, zul je vaak niet als schuldig worden aangemerkt. Behalve dan natuurlijk in het geval van de hierboven genoemde uitzonderingen. De letselschade wordt meestal gedekt door de verplichte WA-verzekering. Dit geldt voor de letselschade van de leerling en eventuele inzittenden. De rijinstructeur is de juridische bestuurder van de auto en wordt op grond daarvan uitgesloten van dekking door de WA-verzekering. Hij of zij moet daarom aanspraak maken op zijn zorgverzekering.

Conclusie

Het lijkt best wel een lastige zaak om vast te stellen wie er nu verantwoordelijk is voor een ongeluk tijdens een rijles. Maar als je in deze materie induikt is het eigenlijk betrekkelijk eenvoudig. Het wordt ook duidelijk dat je goed moet kijken of je wel verzekerd bent in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als je een aanvullende autocursus of motorrijles volgt. Er zijn een aantal uitzonderingen waardoor je als leerling toch aansprakelijk gesteld kan worden, maar dit is alleen zo bij duidelijke verwijtbaar gedrag. In normale gevallen zal letselschade door de WA-verzekering van de rijschool afgehandeld worden. Laat je goed informeren door een expert als het gaat om het afsluiten van een verzekering.