Rijschool Hiemstra

Wat is BPM en hoe bereken ik dit?

Geplaatst op

BPM, of Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, is een belasting die wordt geheven op personenauto’s en motorrijwielen in Nederland. Deze belasting wordt berekend op basis van het soort voertuig en de leeftijd ervan. De BPM wordt berekend op het moment dat een voertuig in Nederland wordt geregistreerd, of wanneer het voertuig naar Nederland wordt geïmporteerd. De BPM is bedoeld om de kosten van het beheer en onderhoud van de wegen in Nederland te dekken.

 

Hoe bereken ik de BPM?

Er zijn verschillende manieren waarop je de kan BPM berekenen, afhankelijk van het soort voertuig en de leeftijd ervan. Voor personenauto’s geldt dat de BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de BPM zal zijn. Voor motorrijwielen geldt dat de BPM wordt berekend op basis van de motorinhoud.

 

De BPM is ook afhankelijk van de leeftijd van het voertuig. Voor voertuigen die jonger zijn dan 3 jaar, geldt een lagere BPM dan voor voertuigen die ouder zijn dan 3 jaar. Dit is bedoeld om te stimuleren dat mensen nieuwe, zuinigere voertuigen kopen.

 

Houd rekening met de uitzonderingen

Er zijn ook enkele uitzonderingen op de BPM. Zo zijn elektrische voertuigen vrijgesteld van BPM, evenals voertuigen die worden gebruikt voor bepaalde doelen, zoals hulpdiensten of landbouwvoertuigen.

Conclusie: wat is BPM?

Concluderend is BPM een belasting die wordt geheven op personenauto’s en motorrijwielen in Nederland. De BPM wordt berekend op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig voor personenauto’s en op basis van de motorinhoud voor motorrijwielen, en is afhankelijk van de leeftijd van het voertuig. Er zijn ook enkele uitzonderingen op de BPM, zoals elektrische voertuigen en voertuigen die worden gebruikt voor bepaalde doelen. De BPM is bedoeld om de kosten van het beheer en onderhoud van de wegen in Nederland te dekken. 

Gerelateerde berichten

Een dagje uit met de auto

Wanneer je in Nederland op vakantie bent wil je ook wel een dagje uit. Vooral met een auto huren Schiphol. Maar welke wegen in Nederland rijden nou...

Lees meer

Waarom je geen auto moet kopen in Rotterdam

Rotterdam, de bruisende havenstad van Nederland, staat bekend om zijn diversiteit en moderne stedelijke ontwikkeling. In een stad als Rotterdam kan...

Lees meer

Over ons

We nemen met je door wat je kan doen om je rijbewijs te halen.

Contactgegevens

Via info @ rijschoolhiemstra.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden