Rijschool Hiemstra

Het starten van een rijschool doe je zo

Geplaatst op

Om een rijschool te starten dien je gecertificeerd te zijn onder de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (het WRM certificaat). Daarnaast dien je in het bezit te zijn van een BOVAG-certificaat. Het WRM certificaat is 5 jaar geldig en dient daarna door middel van bijscholing hernieuwd te worden. Dit betekent dat elke rijschoolhouder elke 5 jaar 2 keer een praktijkles moet doen met een begeleider van het IBKI aanwezig zijn. Het IBKI is verantwoordelijk voor de examinering en certificering van de mobiliteitsbranche. De tweede praktijkles dient met een voldoende beoordeeld te worden. Verder dienen er 3 dagen aan theoriecursussen gevolgd te worden. Hierbij is alleen de aanwezigheid verplicht. Bij een voldoende afsluiting wordt het certificaat voor de komende 5 jaar hernieuwd en kun jij met een gerust hart mensen aan een rijbewijs helpen.

Waarom een certificering?

Hiermee wordt de klant beschermt. Er is op deze manier immers een garantie dat de rijschool in kwestie goed op de hoogte is van de huidige theorie en praktijk omtrent motorvoertuigen. Het feit dat het certificaat elke 5 jaar vernieuwd dient te worden, geeft klanten verdere zekerheid dat hun rijschoolhouder deskundig les kan geven en hen de fijne kneepjes van het auto, motor of brommer rijden goed kan leren. Daarnaast heb je met een rijschoolhouder met certificaat in ieder geval geen beunhaas te pakken.

De opleiding tot rijschoolhouder

Voordat je een certificaat kunt ontvangen, dien je echter eerst een opleiding tot rijschoolhouder gedaan te hebben. Deze opleiding kan binnen 5 tot 8 maanden afgerond worden en kan zowel als thuisstudie als via klassikale lessen gevolgd worden. Bij de klassikale opleiding is er de mogelijkheid de lessen doordeweeks, op zaterdag of in de avonden te volgen. De thuisstudie kan natuurlijk gedaan worden wanneer dit de toekomstige rijschoolhouder het beste uitkomt. Daarnaast is de thuisstudie goedkoper dan de klassikale studie. Het vergt echter ook een hogere mate van zelfstandigheid en een gedegen planning. De moeilijkheidsgraad ligt daarom bij een thuisstudie toch beduidend hoger.

 

Hoeveel kost het om een rijschool te beginnen?

Je dient als eerste de opleiding te bekostigen. Een klassikale opleiding kost gemiddeld rond de €4000, terwijl een online opleiding rond de €1000 kost. Een behoorlijk verschil, maar zoals gezegd kost een online opleiding meer planning en meer discipline. Daarnaast dient er een lesauto aangeschaft te worden en dient deze zo omgebouwd te worden dat hij ook daadwerkelijk voor rijlessen gebruikt kan worden. Dit zijn flinke bedragen en het kan lonen om via een bank een lening te nemen voor bijvoorbeeld de auto. Daarnaast zal je moeten gaan denken aan dingen als marketing en het vinden van een goede boekhouder. Het loont dan ook om van te voren een goed businessplan op te stellen.

Voor- en nadelen eigen rijschool

Het kan zijn dat je echter liever meteen zelfstandig aan het werk gaat. Je kan dan immers je eigen uren bepalen, je hebt verhoudingsgewijs veel vrijheid, je hoeft geen deel van je winst af te staan aan een derde partij en je hebt je niet te houden aan de gedragsregels van een bedrijf waarbinnen je werkt. Bovendien kan je je bedrijf geheel zo opbouwen als jij wilt en je bijvoorbeeld gaan specialiseren in een bepaalde werkrichting. Je loopt echter wel financieel meer risico, zult met een gedeelte aan eigen kapitaal dienen te komen en je zult, vooral in het begin, zeer veel van je eigen tijd dienen te investeren in het bedrijf.

In loondienst

Het is misschien handiger om als beginnend rijinstructeur eerst in loondienst bij een rijschool te gaan. Tijdens je studie heb je al stage moeten lopen bij een andere rijschool en misschien kan je hier permanent aan het werk. Dit levert een aantal voordelen op. Je ontvangt bijvoorbeeld altijd een vast loon en je hoeft je niet druk te maken om alle administratieve taken. Bovendien heb je geen eigen kapitaal geïnvesteerd in deze school en loop je dus geen risico op een faillissement. Je kan na het opdoen van ervaring altijd nog besluiten om zelf een eigen rijschool te starten.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen met je door wat je kan doen om je rijbewijs te halen.

Contactgegevens

Via info @ rijschoolhiemstra.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden