Proefles

De eerste stap bij het halen van een rijbewijs is een proefles. Bij sommige rijscholen is deze gratis, bij sommige kost deze geld. Door een proefles te nemen kan je een goed beeld krijgen van het aantal lessen dat je nodig hebt en hoe je een beetje rijd. Een proefles kan je enorm motiveren om gelijk aan de slag te gaan voor je rijbewijs!

Een proefles verschilt per rijschool en leerling. Bij de ene rijschool mag je zelf gelijk achter het stuur zitten maar hoef je alleen te sturen en het knipperlicht te gebruiken. Bij andere rijscholen ga je eerst naar een industrieterrein om daar langzaam te beginnen en mag je wel al zelf schakelen, gas geven, remmen etc. Het hangt er ook een beetje van af wat jij prettig vind en kan, als je snel iets oppakt ga je misschien tijdens de proefles ook al meer doen. In beide gevallen zit er een ervaren rij instructeur naast je die je goed begeleid en altijd kan corrigeren of het kan overnemen.

Na een proefles krijg je een advies voor je lessen en pakket. Je kan daarna doen wat je wilt, je kan meerder proeflessen nemen bij verschillende rijscholen. Op deze manier kan je er goed achter komen wat  jij prettig vind.