Motor (A, A1 en A2)

A1 Rijbewijs

Bij het A1 rijbewijs mag je lessen nemen vanaf je 17e en vanaf je 18e examen doen en de weg op. Voor het A1 rijbewijs heb je ook je theorie nodig. Bij het behalen van het A1 rijbewijs moet je een AVB- en een AVD-examen afleggen. Het AVB-examen gaat over voertuigbeheersing en het AVB-examen gaat over verkeersdeelname. Wanneer je beide examens gehaald hebt, je theorie hebt en 18 bent mag je de weg op. Bij een A1 rijbewijs mag je een motorfiets besturen met een lichte motor. Dat houdt in: een motor met een maximale cilinderinhoud van 125cc, een maximaal vermogen van 11KW en minder dan 0,1 KW per kg.

A2 Rijbewijs

Het A2 examen mag je afleggen als je tussen de 20 en 24 jaar bent of minstens 2 jaar in het bezit bent van het A1 motorrijbewijs. In beide gevallen zijn er verschillende regels.
Als je het A2 rijbewijs wilt halen zonder in het bezit te zijn van een A1 of B rijbewijs moet je voordat je aan praktijklessen begint je theorie-examen halen. Ook bij dit rijbewijs zijn er twee examen onderdelen, het AVB en het AVD examen. Wanneer je beide hebt gehaald en je theorie hebt mag je de weg op.

Als je het A2 rijbewijs wilt halen en in het bezit bent van een A1 of B rijbewijs mag je vanaf je 19 rijlessen nemen en hoef je niet opnieuw je theorie te halen. Bij het praktijkexamen heb je een vrijstelling van het AVB-examen, je kan er namelijk van uitgaan dat je het voortuig al beheerst met een A1 en/of B rijbewijs op zak. Je hoeft dus alleen nog een AVD examen af te leggen. Vanaf je 20e mag je de weg op.Met een A2 rijbewijs mag je een motorfiets besturen met een middelzware motor. Dat houdt in: een motor met een maximaal vermogen van 35KW en minder dan 0,2 KW per kg.

A Rijbewijs

Voor het A rijbewijs zijn drie verschillende mogelijkheden. Als je het rijbewijs op je 21e haalt krijg je code 80 op je rijbewijs, dit vervalt als je 24 wordt of als je 2 jaar in bezit bent van het A rijbewijs. Code 80 houdt in dat je totdat het vervalt een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) mag besturen. Als de code 80 is vervallen mag je ook een zware motor (A) besturen.

Je kan het rijbewijs A dus al vanaf je 21e rechtstreeks halen, dan moet je je theorie halen en het AVB- en AVD examen afleggen. Als je het dan haalt krijg je dus een rijbewijs A met code 80. Het rijbewijs A kan je ook halen vanaf je 22e als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van een A2 rijbewijs. Je hoeft dan alleen een AVD-examen af te leggen en krijgt geen code 80. Vanaf je 24 mag je ook het A rijbewijs halen als je nog geen andere rijbewijzen hebt, je moet dan je theorie halen en een AVD- en AVD examen afleggen. Als je geslaagd bent krijg je een A rijbewijs zonder code 80.