Auto (B)

Om een auto rijbewijs (B) te halen moet je eerst rijlessen volgen. De duur van een rijles verschilt per rijschool, bij de een duurt deze 50 minuten maar een rijles kan ook 60 minuten duren. Om naar een andere stad te rijden zijn vaak 2 lessen achter elkaar nodig. De kosten per les verschillen ook per rijschool, afhankelijk van de duur van de les ligt dit meestal tussen de 35-55 euro per les. Het aantal lessen dat je nodig hebt verschilt per persoon. Je mag zelf bepalen of je een of twee keer per week lest en hoelang de lessen zijn. Je kan ook zelf een pakket kiezen of losse lessen kopen. Als je een proefles hebt gehad is het advies van de instructeur een mooie houvast bij het kiezen van je lessenpakket. Een lessenpakket kan ook een theorie- en/of praktijkexamen bevatten daarnaast soms ook een tussentijdse toets.

Beginnen met rijlessen kan vanaf 16,5 jaar, als je 17 jaar bent mag je het praktijkexamen afleggen. Als je op je 17e slaagt voor het praktijkexamen mag je alleen onder begeleiding van een coach rijden tot je achttiende (2toDrive). Die coach moet een speciale begeleiderspas hebben.

Om een auto te huren in Nederland is het vaak vereist dat je minimaal twee jaar rijervaring hebt en dus twee jaar een rijbewijs hebt. Ga je een auto huren in Amsterdam, houd hier dan rekening mee. In het buitenland gelden vaak andere regels. In de VS zijn de regels bijvoorbeeld redelijk streng: je moet minimaal 21 jaar zijn, tot 25 jaar betaal je een toeslag van ca. € 20,- per dag en je moet minimaal één jaar je rijbewijs hebben.

Als je snel je rijexamen wilt halen kan je kiezen voor een spoedcursus, dan is het mogelijk in twee weken je rijbewijs te halen. Bij een spoedcursus is het belangrijk dat je je theorie al gehaald hebt voor je eraan begint.