Aanhanger (BE)

Om een aanhanger te mogen rijden achter je auto heb je altijd minstens rijbewijs B nodig. In sommige gevallen is een rijbewijs B+ of rijbewijs BE vereist. Dit hangt af van de maximaal toegestane massa van zowel de aanhanger als de auto die de aanhanger trekt.

Om te berekenen welk rijbewijs je nodig hebt voor je oplegger, caravan of aanhanger hangt af van de maximaal toegestane massa. Dit bereken je door het lege gewicht te nemen + het maximale laadvermogen. Voorbeeld: een aanhanger heeft een maximale massa van 750 kilo. Als deze aanhanger van zichzelf al 200 kilo weegt, dan mag er nog 550 kilo lading erbij komen.

Met een rijbewijs B mag je het volgende:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo
  • Een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

De volgende regels gelden voor bezitters van een rijbewijs B+:

  • Elke aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger lager is dan 4.250 kg
  • Aanhanger trekken met rijbewijs BE

Heb je een rijbewijs BE, dan mag je het volgende:

  • Een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo
  • Onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Per 19 januari 2019 zijn de regels aangepast. Mocht je in het bezit zijn van het rijbewijs BE, dan mag je iedere oplegger of aanhanger gebruiken. Hierbij is er geen grens qua leeg gewicht en laadvermogen. Belangrijk is om wel te controleren op de trekhaak het gewicht aan kan. De maximale treklast staat vermeld in het kentekenbewijs

Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Vervoert je een andere lading dan fietsen op een fietsendrager? Dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.

Een aanhangwagen kopen of huren? Ga dan naar spotgoedkopeaanhangwagens.nl.