Aanhanger (BE)

Met een normaal B rijbewijs mag je met een aanhanger met een maximaal gewicht van 750kg rijden mits het totale gewicht van de auto + aanhanger niet meer dan 3500kg zijn. Is dit wel het geval, dan heb je een BE rijbewijs nodig.

Wanneer een bestuurder zijn BE rijbewijs voor 19 januari 2013 gehaald heeft mag rijden met een aanhangwagen of oplegger die zwaarder is dan 750 kg. Wanneer een bestuurder zijn BE Rijbewijs op of na 19 januari 2013 heeft gehaald mag hij of zij rijden met een aanhangwagen of oplegger die niet zwaarder is dan 3500 kg. Bij opleggers en middenasaanhangwagens kan het gewicht deels worden overgedragen op het trekkende voertuig. De combinatie mag in dit geval zwaarder wegen dan 7000 kg.

bij overige aanhangwagens mag het gewicht niet worden overgedragen. Dus niet een deel van het gewicht van de aanhanger door de personenauto via de trekhaak laten dragen. Uitgezonderd van het gewicht dat niet op de personenauto wordt overgedragen mag de personenauto met het gewicht dat wordt overgedragen niet zwaarder dan 3500 kg zijn. Wanneer u niet aan deze eisen kan voldoen heeft u een C1E rijbewijs nodig.